Ik ben open za-zo van 13-18 uur en de 2/3/4e vr van de maand 12-17 uur

1970-01-01T00:00:00+00:00
Laden Evenementen
Deze expositie is voorbij.

Synorgise

Bart Nijboer

4 maart 2017 - 26 maart 2017

Synorgise is een installatie die Bart Nijboer speciaal voor de expositie in EXbunker zal creëren. De installatie bestaat uit verschillende objecten en vormen. Door al deze objecten en vormen zelf te maken, brengt hij een vanzelfsprekende samenhang in het werk, die niet direct terug te leiden is naar een functie. Nijboer wil onderzoeken hoe de dynamiek tussen zijn werken beïnvloed kan worden door timing. De werken zullen voor het eerst – als dansers in een choreografie – gaan samenwerken om de ervaring van het geheel te beïnvloeden. Gedurende de expositieperiode zal de samenhang blijven veranderen, waardoor elk weekend andere situaties zullen ontstaan.

Bart Nijboer is gefascineerd door de manier waarop ondefinieerbare objecten tegenover elkaar kunnen staan en zo elkaar definiëren. Zo wordt volgens Nijboer een situatie gecreëerd die tegelijkertijd iets en niets is. Volgens Nijboer kunnen wij (mensen) iets onvoorspelbaars of onherkenbaars niet goed bevatten en zoeken daarom altijd naar een rede achter de verandering, of iets om het aan te herleiden. “Met mijn werk speel ik met dit principe. De aandacht, verwachting en beleving worden constant bevraagd en dwingen de toeschouwer tot een steeds scherpere kijk naar het nu.”

In 2010 heeft Bart Nijboer de opleiding Industrieel Design afgerond aan het ROC Utrecht. Waarna hij besloot naar de kunstacademie in Arnhem te gaan. Daar studeerde hij Fine Art en richtte zich voornamelijk op het maken van ruimtelijk werk. Vaak waren processen in de natuur een uitgangspunt voor deze werken en bewogen de werken zelf ook. In 2014 studeerde hij hier mee af. Sinds dien is het werk zeer regelmatig in exposities te zien geweest. In 2015 ontving hij de Werkbijdrage Jong Talent van het Mondriaan Fonds, wat hem veel ruimte gaf om te investeren in zijn werk. Zowel in tijd die hij aan zijn eigen werk kon besteden, als gereedschappen hier voor kon aanschaffen heeft dit veel voor hem opgeleverd. Hij heeft daarna een residentie gedaan bij een kunstenaars collectief in Turnhout (BE) en kon groter werk gaan maken dan hij tot dan had gedaan.

Beeldende kunst Expositie / Art Exhibition Bart Nijboer in EXbunker tentoonstelling ruimte / art space Utrecht.

Beeldende kunst Expositie / Art Exhibition Bart Nijboer in EXbunker tentoonstelling ruimte / art space Utrecht.

http://bartnijboer.nl/

1 reactie

  1. Daan 21/12/16 om 19:04

    In februari eerst nog op Art Rotterdam https://www.mondriaanfonds.nl/activiteit/prospects-concepts/

Laat een reactie achter