Ik ben open za-zo van 13-18 uur en de 2/3/4e vr van de maand 12-17 uur

1970-01-01T00:00:00+00:00
Laden Evenementen
Deze expositie is voorbij.

50 years

Stefan Cammeraat

1 april 2017 - 30 april 2017

Evenement Navigatie

In het project ’50 years’ nodigt Stefan Cammeraat een archeoloog, een kunstenaar, een socioloog, een mijnwerker en een archivaris uit om werken te creëren voor tijdcapsules die pas 50 jaar later geopend worden. Iedereen krijgt zijn/haar eigen capsule toebedeeld en zal in het werk een reflectie geven op de toekomst. “Hierdoor wordt het concept van de traditionele tijdcapsule omgedraaid; in plaats van door middel van een selectie objecten of informatie een zo accuraat mogelijke representatie van het heden te maken, wordt er uitgegaan van een blik op de toekomst. De capsules zijn gesloten hetgeen de mystiek die gepaard gaat met de voor het publiek onbekende werken versterkt wordt. Wat zou een mijnwerker 50 jaar de toekomst insturen?” aldus Cammeraat.

De betonnen wanden van de bunker zullen volgens Cammeraat in deze installatie functioneren als een hypothetische tijdmachine, die de werken van 2017 naar 2067 vervoert. In 2067, 50 jaar na de eerste show, worden de werken tentoongesteld, als een retrospectief op het toekomstdenken van onze tijd. Cammeraat: “Deze werken zullen zo wellicht een meer accurate beschrijving vormen van hoe wij denken en leven in het jaar 2017 dan een reguliere tijdcapsule zou kunnen tonen.”

In opmaat naar de eerste show wordt op de website van Stefan Cammeraat elke twee weken een deel van een kort sciencefictionverhaal vrijgegeven.

Expositie Exhibition Stefan Cammeraat in EXbunker tentoonstelling ruimte art space Utrecht

Expositie / Exhibition Stefan Cammeraat in EXbunker tentoonstelling ruimte / art space Utrecht.

 

Bronnen uit de modernistische kunstgeschiedenis spelen een prominente rol binnen Stefan Cammeraat zijn werk, vooral bronnen die een profetisch karakter toegeschreven hebben gekregen, of ontstaan zijn uit een utopisch ver­langen. Hij zet deze bronnen in als materialen door ze uit hun archieven te trekken en vertaalt ze naar het heden, een tijd die onderhevig is aan constante vernieuwing. Dit gebeurt bijvoorbeeld door de oorspron­kelijke gebeurtenissen of de historische werken te vervormen, om te draaien, te fictionaliseren of samen te voegen. Zijn intentie is hypothetische situaties of alternatieve geschiedenissen te maken die kunnen worden vergeleken met het ‘future history’ genre binnen de sciencefiction. In dit genre wordt uitgegaan van een fictief historisch document dat geproduceerd is in de (verre) toekomst, en van daar uit een reflec­tie geeft op het heden. Veel van de werken, stromingen en gebeurtenissen waar hij vanuit gaaat dateren van het begin van de 20e eeuw, een periode waarin een oprecht utopisch verlangen een belangrijke rol speel­de in artistieke productie, bijvoorbeeld in het Bauhaus en het Futurisme. De ideeën van deze avant-garde stromingen krijgen een andere betekenis wanneer ze geplaatst worden in het nu, een tijd waarin deze utopische idealen dood of onrealistisch zijn verklaard, terwijl hij gelooft dat we juist nu in een goede positie verkeren om ze te revalueren en er van kunnen leren.

http://www.stefancammeraat.nl/

     Stokroos EXbunkerStefan Cammeraat Mondriaan Fonds Werkbijdrage Jong Talent.

 

Stefan Cammeraat ontving onlangs van het Mondriaan Fonds een Werkbijdrage Jong Talent en zijn project wordt gesteund door Stichting Stokroos.

1 reactie

  1. Exbunker 01/04/17 om 15:21

    Artikel Financieele Dagblad Zaterdag 1 april 2017

    Wat-is-over-50-jaar-nog-interessant?

Laat een reactie achter